Emine İlhan, Eda Coşkun, Ilgım Altay ve Burak Işık iki yıl önce bisikletleriyle yokuş tırmanmak zor gelince yeni bir ürün geliştirdiler. Normal bisikletleri elektrikli bisiklete dönüştüren setlerin maliyetliydi üstelik kendi bisikletlerine uyum sağlayacak seti bulmakta zorlanıyorlardı. Bu nedenle 4 arkadaş el ele verip kendi elektrikli bisiklet dönüştürme seti Byqee'yi geliştirdiler.

Kolaylıkla kurulabilen, her bisiklete uyum sağlayan, taşınabilir kompaktlıkta bir bataryaya sahip ve herkesin ulaşabileceği fiyattaki elektrikli bisiklet dönüşüm setinin ilk protipini 1 yıllık AR-GE'nin üretip günlük hayatlarında kullanmaya başladılar.

Şimdiki hedefleri Byqee'yi tüm bisiklet kullanıcılarına ulaştırabilmek.


Byqee ekibinden girişimci kadın Emine İlhan, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. 

Nerede, kaç yılında doğdunuz, hangi okullarda eğitim aldınız?  

1996 yılında Adana’da doğdum. Liseyi Adana’da Seyhan Rotary Anadolu Lisesi Sayısal bölümünde tamamlayıp, 2013 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Endüstri Mühendisliğini İngilizce bölümü %100 burslu olarak kazandım. Üniversite 2. Sınıfta 2016-2017 yılı sonbahar döneminde Erasmus değişikliği programı ile Braunschweig Teknik Üniversitesinde eğitim aldım. 2018 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldum.

Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi?

Üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre, Colorado Amerika’da yaşadım. İstanbul’a döndüğümde, özel bir şirkette satış ve pazarlama sorumlusu olarak çalışmaya başladım. Kurumsal hayatım devam ederken hissettiğim üretme aşkının verdiği cesaretle girişimcilik dünyasına adım attım. Ekip arkadaşlarımla birlikte Byqee’yi yarattık ve ben pazarlamadan sorumluyum.

Girişken ve sosyal bir yapım var, insanlarla iletişim kurmayı onları dinlemeyi seviyorum. Kendi özel hayatımda da, bir sorun olduğunda ah,vah,tüh deyip yakınmak yerine olan olmuş, hadi nasıl çözebiliriz diye düşünen ve düşünce de kalmayıp bir an önce faaliyete geçen biriyim. Byqee fikri oluşmaya başladığı günden beri, insanların hayatlarını kolaylaştıracağımıza emin olduğum için; bir an önce ürünümüzü pazara sunup, onların Byqee ile daha keyifli, aktif ve zamandan tasarruf eden ulaşım sağlayacaklarının hayalini kurarak ilerledim.

Şirketinizin adı nedir, şirketi tek başınıza mı yoksa ortaklarınızla mı kurdunuz? Kendi işinizi kurmaya hangi yıl, nasıl karar verdiniz, neden bu şirketi kurdunuz, hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz? Nasıl bir fark yaratıyorsunuz?

Girşimimizin adı Byqee, kurucular olarak ben hariç 3 ekip arkadaşım daha var. Eda makine mühendisi; Byqee’nin tearik zinciri ve satın almasından sorumlu. Ilgım çevre mühendisi; Byqee’nin iş geliştirmesinden sorumlu. Burak elektrik mühendisi; Byqee’de operasyon yönetiminden sorumlu.

Biz uzun yıllardır bir arada olan çeşitli projelerde bir arada çalışmış, yolculuğunun esas konusu ”üretmek” olan bir ekibiz. Artan trafik ve yakıt masrafları her zaman alternatif çözümlere yönelmemize sebep oluyordu. Geçmiş deneyimlerimizin verdiği güçle, standart her türlü bisikleti elektrikli bisiklete dönüştüren dünyanın en hafif dönüşüm seti Byqee’yi yarattık. 2019 Kasım ’dan itibaren başlayan Byqee yolculuğumuz, Ocak 2020 itibariyle İTÜ Çekirdek’ te devam ediyor. Byqee, batarya paketinin hafif ve kompakt tasarımı, her bisiklete uyumlu olması, 15 dakikadan daha kısa bir sürede kurulabilmesi ve fiyatının daha uygun olması ile farkını ortaya koyarken; kullanıcılarına kendi bisikletlerini oluşturma keyfini sunuyor.

Bu süreçte hangi çekinceleri, zorlukları yaşadınız, nasıl başa çıktınız? Şirketiniz bugün hangi noktada?

Risk alıp konfor alanından çıkarak sıfırdan bir marka yaratmak elbette zor. Bu uğurda bir çok zorluk ve yoğunluk beraberinde geliyor. Maddi ve manevi yaşanan sıkıntılarla yakınlarınızın desteği ve çalışırken aldığınız zevkle baş etmek mümkün oluyor. Bu zorlukları bir bir aşarken aldığım keyfe de başka bir konuda rastlamadım. Ekip olarak bizi motive eden tek şey, yaptığımız iş ile aramızdaki duygusal bağımız.

Byqee macerasında teknik olarak da ilk başlarda çekindiğimiz ve zorlandığımız noktalar oldu. "Her bisiklete uyumlu, kolay kurulumlu en hafif dönüşüm setini geliştirmek" hedefi yeterince meydan okuyucuydu aslında. Özellikle "her bisiklete" uyumlu olması çok geniş bir dünyayı kaplıyor. Byqee' nin standart kullanımlı katlanabilir bisiklet, dağ bisikleti, hibrit yol bisikleti ve lady bike çeşitlerinde testini tamamlayarak iddiamızı geniş ölçüde tutturduk.

Şuan Türkiyenin en büyük kitlesel fonlama platformu olan Turkcell Arıkovanında fonlama kampanyamız devam ediyor. İlk 6 gün de an itibariyle %92 fonlanarak en hızlı fonlanan girişimler arasında yerimizi alıyoruz. Kadın girişimciler olarak, bizler dokunduğu her yeri daha mükemmele dönüştürebileceğimizin bilinciyle farkımızı ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz.

Bir kadın olarak sizin gözlemleriniz deyenimleriniz neler, kadınlar iş hayatında hangi engellerle karşılaşıyor?  

İş hayatında bir kadın olarak varolma mücadelem daima pozitif tarafta kalarak ve yapabildiklerimi parlatıp yapamadıklarımın farkında olarak hep devam etti. Tabii ki zaman zaman, kadın olduğum için geri planda bırakıldığımı fark ettiğim durumlar yaşadım. Ancak bunların yapabileceklerime, hayattaki hiç başarıma engel olduğuna inanmıyorum. Ne iş yaparsan yap ayaklarını yere sağlam basmak çok değerli.

Kadın istihdamında daha fazla kadının yer alması için kadınlara ve erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?

Biz kadınlar hayatın her alanında farklı sorumluluk ve pozisyonlarda bulunabilir, her türlü mücadelenin üstesinden gelebiliriz. Buna önce biz inanmalı ve birbirimizi desteklemeliyiz. Kadın istihdamının artmasıyla, daha verimli ve sinerjisi yüksek organizasyonlar kurulurken; kadınların üretkenliği, toplumsal saygınlığını ve özgüveni artacaktır.

Girişimci olmak isteyen kadınlar hangi engellerle karşılaşıyor, onlara tavsiyeleriniz neler olur?

Herhangi bir şirkete girip çalışmak yerine kendi işimi yapmak istiyorum diyebilmek bile çok önemli. Son yıllarda bu algı biraz daha azalmış olsa da hala devam ediyor. Eğer düzenli bir işiniz varsa, toplumun tamam artık evlen, hayatını düzene girsin, yeni heyecanlar arama, hayatını riske atma şeklinde baskıları olabiliyor. Tüm bunları arkada bırakıp, kendine ve yapabildiklerine inanmak çok çok önemli. Ben odaklanmamız gerekenin kendi potansiyelimiz, çok yönlü yönetebilme yeteneğimiz olduğunu düşünüyorum. Birbirimizi desteklemek de çok önemli.

Başka kadınların öğrenmesi, rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınız olduğu konuda birkaç püf noktası paylaşır mısınız?

Bir girişimci olarak şunu söyleyebilirim, yaptığınız işten mutlu ve aşıksanız hayran olduğunuz idol aldığınız herkese ulaşabilir, tutkunuzu daha da büyüterek hayallerinizin ötesinde bir gelecek yaşayabilirsiniz. Hayallerinizi gerçekleştirip, çizgilerin dışına çıktığınızda, ilk aşamada kimse size destek olmayacaktır, pes etmeyin çalışmaya öğrenmeye ve üretmeye devam edin. İnternet artık parmaklarımızın ucunda, birçok platformdan ilgilendiğiniz konu ile ilgili ücretsiz ya da çok küçük ücretlere eğitim veren yerler var. En değerli şey kendimize yaptığımız yatırımlar, öğrenmeye devam edip öğrendiğimiz konularda üretmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, sorunlarınız neler? Evinizde iş bölümü var mı? Pandemi sonrası için işiniz açısından planlarınız neler?

Pandemi ilk başladığında, üretimimizin bir bölümünü İTÜ Çekirdek Atölye de gerçekleştirdiğimiz için bir süre işlerimizi yavaşlatmak durumunda kaldık. Turkcell Arıkovanı platformunda başlatacağımız kitlesel fonlamayı Nisan ayında başlatmayı planlamıştık onu ertelemek durumunda kaldık. Ancak süreç devam ederken, önlemler dahilinde “neler yapılabilir” e odaklandığımız zaman süreç bir şekilde çözümlenip akabiliyor. Planımız da gecikmeler olsa da sonuç değişmedi ve Turkcell Arıkovanı platformunda Haziran ayının başında kampanyamızı başlattık. Pandemi sürecinde sosyal mesafeyi korumak, toplu taşıma kullanımlarını azaltmak için micromobilite ulaşım araçlarına yönelim oldukça arttı. E-mobilite ulaşımında; en ekonomik, en kaliteli ve en dikkat çekici imaja sahip çevreci bir ürün çözümünü sunarak insanların hayatını kolaylaştırmaya başladık. Fonlamamız 1 ay sürecek, ilk 6 gün de %92 fonladık. Burdan da sizin aracılığınızla başarımızı paylaşmak isterim.

İTÜ Çekirdek desteğini de arkasına alan Byqee ekibi, herkesi Turkcell Arıkovanı'nda fonlama kampanyasına destek olmaya çağırıyor. Siz de destek olmak için buraya tıklayabilirsiniz.