GÜNDEM

Emine Erdoğan Borsa Gongunu Kadın Erkek Eşitliği İçin Çaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesini desteklemeye çağırmak amacıyla Borsa İstanbul’da düzenlenen törene katıldı.
UN Global Compact, UN Women, Dünya Borsalar Federasyonu, Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu (Women in ETFs), Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) iş birliğiyle düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Emine Erdoğan’ın katılması tam bir sürpriz oldu. Çünkü gong töreninin açılışına ilişkin daha önce açıklanan programda törene katılacak kişiler arasında Emine Erdoğan’ın adı bulunmuyordu. Emine Erdoğan, borsanın zilini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve SUTEKS’in sahibi WEPs Sözcüsü Nur Ger ve  Türkiye İş Kadınları Derneği Yüksek İstişare Konsey Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ile birlikte çaldı. Onlara gongun çalınmasında Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Borsa İstanbul CEO’su Tuncay Dinç, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da eşlik etti. 
  
TÜM KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
Törende yaptığı konuşmada son 10 yılda kadının güçlenmesi adına önemli gelişmeler olduğunu dikkat çeken Emine Erdoğan şöyle konuştu;”Sözlerimi tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlamak istiyorum. Kadınların güçlenmesini hedefleyen bu anlamlı etkilinliğin gündeme alınması ülkemiz için memnuniyet vericidir. Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nde yer alan 7 ilkeye imza koyan liderleri tüm kalbimle tebrik ediyorum. Şirketlerde kadınlara daha çok yer verilmesi daha iyi bir dünyanın müjdecisidir.”

KADIN KOBİ’LERE POZİTİF AYRIMCILIK
Kadınların iş yeri açmaksızın evde imal ettikleri ürünleri satışa sunmaları halinde vergiden muaf tutulmalarının önemli bir motivasyon olduğuna dikkat çeken Erdoğan, KOBİ kredileri için yüzde 75 olan kefalet oranının kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak yüzde 85 olarak planlandığını da hatırlattı.
 
EŞİTLİK CİNSİYET ADALETİYLE ELE ALINMALI
Emine Erdoğan, dünya nüfusunun yüzde 49’unu kadınların oluşturduğunu, kadın ve erkeğin birbirini tamamlamasının beklendiğini söyleyerek “Kadın erkek eşitliğinin cinsiyet adaleti gibi değer unsurlarıyla ele alınması gerektiğinin üzerinde durmak istiyorum. Kadınların çocuk sahibi olması ve çocuğun yetiştirilmesinde toplumun benimsediği roller bir takım ayrıcalıklar gerektirmektedir. Tüm bu uygulamalar erkeklerin vereceği destekle gerçek amacına ulaşabilir.”dedi. “Kadın lehine önemli ilerlemeler kaydetmiş durumdayız, el ele vererek bunları daha da artıracağız” diyen Erdoğan” Kadın20 girişim gurubu küresel bir hedef ortaya koydu. 2025’e kadar erkek ve kadın çalışanlar arasında iş gücüne katılım oranı farkını yüzde 25’e indirme hedefi belirledi. Bu etkinliğin söz konusu hedefi güçlendireceğine inanıyorum.”