PATRONİÇELER

Dilek Tepetam,"Erkekler İşe Alımda Kadın Erkek Ayrımı Yapmamalı"

Başarılı iş kadınları röportaj serimiz devam ediyor...

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından düzenlenen ‘Türkiye Kadın Direktörler Konferansı'nda Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulları Endeksi'ne göre Marshall Boya sürekli ödül alan şirketler arasında yer alıyor. 

Bu nedenle biz de Akzo Nobel Marshall Boya’da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, Finans Müdürü başarılı iş kadını Dilek Tepetam ile görüşelim istedik. 

Marshall Boya'nın yönetim kurulundaki kadın üye oranı geçen yıla kadar yüzde 50 iken bu yıl bir yöneticinin ayrılmasıyla üye dağılımı 2 kadın, 4 erkek şeklinde gerçekleşmiş.

İş kadını Dilek Tepetam, işte o 2 kadın yönetim kurulu üyesinden biri.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun olan iş kadını Dilek Tepetam, SMMM belgesine sahip. Kariyeri boyunca PWC’de Kıdemli Denetçi, Nestle Waters ve Henkel’de Finansal Satış Kontrolörü olarak görev yaptı. 

2011- 2017 yılları arasında 3M’de ise Business Kontrolör, Finansal Planlama ve Analiz Müdürü ve CEEMEA Bölge Kontrolörü olarak çalıştı.

Başarılı iş kadını Dilek Tepetam, 20 Mart 2017 tarihinden bu yana Marshall Boya’da hem yönetimi kurulu üyesi hem de mali

işler müdürü olarak görev yapıyor. 

Akzo Nobel Marshall Boya’da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, Finans Müdürü Dilek Tepetam, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı.  

DİLEK TEPETAM KİMDİR?

Sizi tanıyabilir miyiz, iş kadını Dilek Tepetam kimdir? Eğitiminiz nasıl ilerledi?

İstanbul’da 1979 yılında doğdum. Kadıköy Anadolu Lisesi sonrasında Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünden 2001 yılında mezun oldum. Sonrasında 3M’de çalıştığım sırada Koç Üniversitesi’nde bir nevi mini MBA programı sayılabilecek bir sertifika programına katıldım.

Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi? 

Ben iktisat okuduğum için çok farklı alanlarda çalışabileceğimi farkettim. Ne yapmak istediğime karar vermek için de eğitim hayatım boyunca pazarlama, kurumsal finans, insan kaynakları, banka gibi farklı alanlarda stajlar yaptım ve finansın bana daha uygun olduğuna bu farklı deneyimler sonrasında karar verdim. Finans için doğru başlangıcın denetim olduğunu düşündüğüm için de PwC’de denetçi olarak başladım.

Denetim bana 2,5 yılın sonunda hem finansın ve denetimin temellerini öğretirken hem de iş dünyası ve kurumsal firmaların dinamikleri ile ilgili gözlem ve inceleme yapma fırsatı yarattı. Sonrasında Superonline’da bütçe ve maliyet analisti olarak, Nestle Waters’da satış finansal kontrolörü olarak, Henkel’de finansal kontrolör olarak, 3M’de Türkiye Finansal Raporlama Uzmanı ve EMEA bölgesi İş Güvenliği Finansal Raporlama Yöneticisi olarak çalıştım.

Tüm bu deneyimler bana satış kanalları, müşteri portföyleri, sektörlere göre değişen karlılık yapıları hakkında bilgi edinme fırsatı yarattı ve edindiğim bilgileri birçok projede karlılığı arttırıcı önlemler almak, farklı şekilde iş planları ile verimliliği arttırmak için kullanabilme becerisini geliştirmeme olanak sağladı.

Şu anda ise Akzo Nobel Marshall Boya’da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye ekiplerinin finans yöneticisiyim.

IFRS, SPK RAPORLAMASINDA UZMAN

Hangi alanda uzmansınız, özellikleriniz neler, kısaca anlatır mısınız? Sizin mesleğinizi seçmek isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf noktalarını paylaşır mısınız?

IFRS raporlaması, iç denetim, SPK raporlaması gibi alanlarda uzmanım. Asıl uzmanlığım ise sanırım uzmanı olmadığım konuları araştırmak ve öğrenmek. Mesleğimi seçmek isteyen herkese önerim, yaptığımız işin sadece rakamlardan ibaret olmadığını anlamaları olur. O rakamların ardında neler olduğunu daha iyi kavramak için saha ziyaretleri, müşteri ve hatta tedarikçi görüşmeleri yapmalarını şiddetle öneririm. Ayrıca mevcut iş yapış biçimlerini sorgulamaktan çekinmemelerini, iş körlüğüne kapılmadan, yeni fırsatları hep araştırmalarını, farklı bakış açıları getirerek öneriler sunmak için cesur davranmalarını tavsiye ederim.

BERABER BÜYÜDÜĞÜM MARKA

Çalıştığınız kurum hangi alanda faaliyet gösteriyor. İşinizde tam olarak neler yapıyorsunuz anlatır mısınız? Yeni projeleriniz neler?

Çalıştığım kurum boya sektörünün lider firmalarından biri ve aslında Marshall benim beraber büyüdüğüm bir marka, babam boyacı olduğu için. Renk kartelaları bizim çocukluğumuzda oyuncağımızdı ve Marshall markası en aşina olduğumuz markaydı.

Şu anda Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye ekiplerinin finans yöneticisiyim. Bölgemde finasal raporlama, iş geliştirme ve karlılığı arttırma projeleri, mevcut operasyonların verimliliğini arttırma, yeni fırsatların araştırılması, mevcut ekiplere eğitim fırsatları yaratılması gibi konular ile ilgileniyorum.

43 KADIN ÇALIŞAN VAR

Şirketinizde kaç çalışan var? Kaçı kadın erkek?

Toplam 228 kişi çalışan var, 43’ü kadın. Mavi yakamız da olduğu için sayıyı yükseltmek zor oluyor tabi.

Kadın yönetici oranınız nedir? Yönetim Kurulundaki kadın sayısı kaçtır? Kadın oranı yıllara göre nasıl bir artış izledi? Bunu nasıl başardınız?

Geçen yıla kadar % 50 kadındı ama bu yıl bir yöneticimiz ayrılınca 2 kadın, 4 erkek olduk. Bağımsız yönetim kurulu temsilcilerinin mutlaka birinin kadın olmasına özen gösteriyoruz. 

Şirketinizde kadın erkek eşitliğine yönelik hangi çalışmaları projeleri yapıyorsunuz?

Akzo Nobel globalde de Marshall’da da çeşitlilik ve kapsayıcılık anlamında işe alım süreçlerinde kadınlara öncelik verilmeye çalışılıyor.

ÇALIŞAN KADIN JONGLÖRLÜK YAPIYOR

İş dünyasında kadın, çalışan kadın olmak ne demek nasıl açıklarsınız? Kadınlar neden çalışmalı?

Çalışan kadın olmak bir nevi jonglörlük yapmak bence. Topları devamlı dengede tutmaya çalışmak, kendin, ailen ve iş arasında. Kadın erkek diye ayırmadan her insan üretken olmalı bence. Kadınlar analitikliklerinin yanına empati güçlerini de ekleyebildikleri için iş hayatında fark yaratabiliyor. Ayrıca kadının olduğu ortamda gerginlikler daha kolay çözülüyor, yaratıcılık fazlalaşıyor, bakış açıları değişebiliyor. Çalışma hayatının daha verimli ve daha güzel olması için kadınların çalışması gerektiğine inanıyorum.

İŞ KADINLARININ SORUNLARI

Çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Birkaç maddeyle sıralar mısınız?

Çocuklarımıza büyürken rehberlik etmek, onlara iyi birer yol arkadaşı olmak çok önemli ve kıymetli. Bu nedenle bence en büyük zorluk zaman yönetimi. Hem ailemize vakit ayırmak, hem işimizde yoğun mesailer yapmak, hem kendimizi unutmamak oldukça zor oluyor çalışan kadınlar için. Ne yazık ki toplumumuzda halen evdeki işler ve çocukların bakımı öncelikle annenin sorumluluğu olarak görüldüğü için, bu algı ile mücadele etmek de zor.

Benim için çocuklarım tabiki öncelik ama üreten, hayatın içinde olan, kendine de vakit ayıran bir rol model olmak da zor olsa da çok keyifli.

Siz hangi engellerle karşılaştınız, tanık olduğunuz veya yaşadığınız enteresan durumlar var mı? Çalışan kadınlar- iş kadınları karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?

Kadın olduğunuzda iş hayatında sanki estra bir değerlendirmeye tabi tutuluyorsunuz. Duygusal davranır mı, yeterince analitik midir gibi önyargılar daha fazla sanki, bu nedenle ben hep akışına bıraktım çalıştığım yerlerde. Zamanla insanların beni tanıyarak, karar vermesine izin verdim ve kadın olmanın bir avantajı olarak belki de empati yapmaya çalıştım hep.

Bunun dışında özellikle hamilelik dönemlerimde yoğun mesailer yapmam gerektiği zamanların beni biraz zorladığını söyleyebilirim.

İçinde bulunduğum boya sektörü de biraz daha erkek egemen bir sektör. Bu nedenle depoya gidip boya sayımı yapmak istediğinizde ya da nalbur nalbur dolaştığınızda önceleri kadın olarak yadırganabiliyorsunuz ama bu algıların zamanla kırılabildiğini de görüyorum.

Özetle şunu söylebilirim ki kendinize bir amaç koyduktan sonra, doğru insanlarla, doğru yerde çalıştıktan sonra, arkanıza ailenizin de desteğini alarak aşamayacağınız sorunların olmadığını düşünüyorum.

ÇEŞİTLİLİĞİN ÖNEMİ UNUTULMAMALI

İstihdamda daha fazla kadının yer alması için kadınlara bir çağrınız var mı? Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için erkekler neler yapmalı, erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?  

Öncelikle kadınların hedefler koyarak bu hedefler doğrultusunda çalışması gerektiğini düşünüyorum ve bunu yaparken cinsiyetin kafalarında herhangi bir bariyer oluşturmaması gerektiğine inanıyorum. Odaklanarak ve yeterince emek sarfederek, her kadının hedeflediği işe kavuşabileceğine inanıyorum.

Çeşitlilik, pozitif ayrımcılık gibi kavramlar günümüzde daha çok vurgulansa ve az da olsa ilerleme kaydedilse de, kadın istihdamı rakamlarına baktığımızda gideceğimiz yolun uzun olduğunu görüyorum. Bu nedenle erkeklerin de işe alımlarda kadın erkek ayrımı yapmadan, yetenek ve tecrübelere göre değerlendirme yapması gerektiğini ve ekiplerinde çeşitliliğin önemini unutmaması gerektiğini düşünüyorum.

Marshall erkek egemen bir sektörde yeralmasına rağmen çeşitlilik ve kadın istihdamı konusunda farklı bir konumda bulunuyor. Yönetim Kurulunda kadın direktör sayısının fazlalığı nedeni ile Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun her yıl düzenlediği Türkiye Kadın Direktörler Konferansı’nda Marshall adına ödüller almaktan gurur duyuyorum.

OĞLUM ODAYA DALIYOR

Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, evde neler yapıyorsunuz, iş bölümü nasıl?

Pandemi nedeniyle daha çok evden çalışmaya başladım ve aslında günler eskiden oldugu gibi yoğun geçiyor ama düzen oldukça farklılaştı. Örneğin çok önemli bir toplantının ortasında oğlum odaya dalıp, annesini görmek isteyebiliyor. Bu nedenle ev ortamında verimli bir çalışma alanı yaratmak zor olsa da önem kazandı.

Bu dönemde evden çalışmanın avantajı olarak yoldan kazandığım vakitler aileme biraz daha zaman ayırmamı sağlıyor. Ayrıca teknolojinin etkin kullanımı sayesinde, fırsat buldukça kendimi geliştirebilmek için webinarlar, online eğitimler gibi olanakları da değerlendirmeye çalışıyorum.

PANDEMİ FIRSAT YARATABİLİR

Pandemi sonrası yeni normal hayatta sizce bizi nasıl bir hayat, ekonomi bekliyor?

Yeni Normalde hayatın oldukça farklılaşabileceğini, teknoloji ve dijitalleşmeye uyum sağlayan firmaların bir adım öne geçeceğini gözlemliyorum. Yeni ofis düzenleri, daha fazla home ofis uygulamaları, online eğitimler gibi başlıkların daha çok konuşulacağına inanıyorum.

Pandemi sonrası ekonomide ise ülkeler arası tedarik zincirlerinde yer değişikliklerinin olabileceğini, bunun da ülkemize fırsatlar yaratabileceğine inanıyorum.Tarıma, sağlık sektörüne, turizme yapılacak doğru yatırımların ülkemize kısa zamanda getirilerinin fazla olacağını düşünüyorum.