KADIN ÖRGÜTLERİ

Dilek Cesur,"Kelebeğin dünyası tüm kadınlar için umut oldu"

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun deneyim ve paylaşım toplantısında yirmi beş üye firmanın temsilcisinin yer aldığı platformun koordinatörlerinden olan Yeşim Tekstil kadına yönelik çalışmalarını platform üyeleriyle paylaştı.

Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun deneyim ve paylaşım toplantısında deneyim paylaşımında bulundu. Cesur, firmalarında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik hayata geçirdikleri projeler ve firma bünyesinde 30 yıldır sürdürdükleri kreş hizmeti hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen toplantının başında platform üyeleri ile ortak değerlendirme yapılarak, önümüzdeki Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan zirvenin detayları ele alındı. BUSİAD, BUİKAD ve Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde oluşturulan platform bünyesinde yer alan alt komisyonların görev dağılımı sonrası, gündeme uygun olarak gerçekleştirilen deneyim ve paylaşım toplantısına geçildi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, firmalarında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik hayata geçirdikleri projeler ve kadın çalışanlara yönelik örnek uygulamalar hakkında bilgi verdi. Yeşim Tekstil’in kadın erkek ayrımı yapmadan “Önce İnsan” felsefesi ile yol aldığını hatırlatan Cesur, köklü bir geçmişi olan kreş uygulamasının detayları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Cesur, firma bünyesinde 30 yıldır hizmet veren kreşin, kadının iş dünyasındaki istihdamı anlamında büyük önem taşıdığını ifade ederek; günümüzde sanayi bölgelerinde kreş kurulması konusunun gündemde olduğuna, Yeşim Tekstil’in bu konuyu yıllar önce gündemine alarak hayata geçirdiğine dikkat çekti.

Cesur, kadının işine değer katabilmesi ve motivasyonu adına kreş uygulamasının son derece önemli olduğunu ifade ederek, son beş yıldan bu yana birçok başarıya imza atan ve Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte yürütülen “Kelebeğin Dünyası” projesi hakkında da bilgi verdi. Kelebeğin Dünyası projesinin sadece Yeşim Tekstil çalışanları için değil, Bursa’daki tüm kadınlar için umut olduğuna işaret eden Cesur, “Kadın değişirse toplum değişir. Projemiz aşama aşama genişleyerek önce TEGV Bursa Şubesi’nde eğitim gören çocukların annelerine, sonrasında da Kızılay Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan genç kızlara ulaştı. 2015 yılında da Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan 5 bin Euro destek almaya hak kazandı. Geçen yıl TÜSİAD tarafından beş sürdürülebilirlik hikayesinden biri olarak seçildi ve TÜSİAD’da yapılan toplantıda iş dünyasıyla paylaşıldı. Kelebeğin Dünyası projesi gelinen noktada adeta kelebek etkisi ile tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bu yıl Türkiye Soroptimist Federasyonu’na üye kulüpler de projeye dahil oluyor. Böylelikle proje tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacak” diye konuştu.

İki binli yılların başından itibaren firma bünyesinde bir kadın kulübü olduğuna ve değerli çalışmalara imza attığına da dikkat çeken Cesur, firmalarında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi” kurulduğunun da bilgisini verdi. Bu komitenin Mor Salkım Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği ile protokol imzalayarak “Evde işte eşitlik” adıyla 2016 yılında yeni bir projeye başladığını kaydeden Cesur, kadının gerek iş dünyasında gerek toplumsal hayattaki varlığını son derece önemsediklerini sözlerine ekledi.