GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin;"Bu ülkeyi asla diktatörlükle yönetemezsiniz"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av.Özlem Zengin, HABERTÜRK Televizyonu'nda Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

İşte Av.Özlem Zengin'in açıklamalarından bazı satır başları; 

Meclisin asli işi kanun yapmak olacak. Meclisin denetim mekanizmaları var. Araştırma yapabilir, soru sorabilir, bütçe meselesi var, son karar verici Meclis olacak.

Bütçenin tek kişinin inisiyatifine verilmesinin sakıncalarına dikkat çekiliyor?

Şu anda Maliye Bakanlığı hazırlıyor getiriyor ve Mecliste geçiyor. Cumhurbaşkanı tek başına yönetmeyecek ülkeyi, yardımcıları, bakanları var, birlikte karar verecekler. Aslında yürütme Cumhurbaşkanında temsil ediliyor. Şu anda hiçbir sorumluluğu olmamasına ragmen yürütmenin yüzde 50

Şunu görmemiz lazım, bakalım seçimde nasıl bir tablo ortaya çıkacak. Hatırlıyorum 7 sandık yan yana konulduğu zamanlar oldu. Yedisinden de farklı oy çıkıyor. Vatandaş bakacak memnunsa devam diyecek, Cumhurbaşkanını dengeleme ihtiyacı duyuyorsa Mecliste farklı bir aritmatik uygulayacak.

Kötü bir ihtimal olursa Cumhurbaşkanına diyorki seçime gidebilirsin, Meclis rahatsızsa ona da seçime gidebilirsin diyor. Her iki tarafın da seçime gitme imkanı olması gerilimi izale etme yöntemi.

Seçilen Cumhurbaşkanı ilk dönemini harcamış olacak. İki yıldan sonra seçime giderse 3 yılını harcamış olacak. Her iki tarafın birbirini dengeleyen durumu var.

Eş zamanlı ve 5 yılda bir seçim olacak. Bir yıl kalınca bu kararı verirse 2 seçim beraber yapılacak. Eğer Cumhurbaşkanı 2.dönemindeyken Meclis karar verirse seçilmesine Cumhurbaşkanı tekrar aday olabilecek. Mantıken baktığımızda Meclis Cumhurbaşkanı seçime götürecekse farklı partinin çoğunlukta olduğunu düşünürüz.

Eğer seçim tercih edilebilirse  1 defa daha aday olma imkanı veriyor.

Türkiye demokrasiyi içselleştirmiş bir ülke. Bu ülkeyi diktatörlükle asla yönetemezsiniz. Milletimize itimat etmek lazım.

Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimi neden farklı zamanda değil de aynı zamanda seçiliyor?

O da olabilir ama şu var, Türkiye’de , dünyada da böyle. Acaba bu seçimler beraber mi yapılsın diye tartışılıyor. Mesele şu aynı şartlar altında seçimi ortaya koymak. Şu da olabilir Meclis seçilecek, Cumhurbaşkanı 1.turda seçilemeyecek, araya zaman girecek. Aynı zamanda yapılmasının nedeni Meclisteki tablo ile Cumhurbaşkanlığı arasında paralellk kurmak. Çok daha mantıklı aynı şartlar altında oy verebilmek.

Yargıyı şekillendirecek bir yürütmeden bahsediyoruz, yargı bağımsızlığının sekteye uğrayacağı kanaati hakim?

Yargı biraz normalleşti, Ne zaman yargı çok tarafsızdıki. Türkiye’de malesef din gibi konularda yargının taraf olduğunu görüyoruz. Bugün normalleşen bir süreç var. Türkiye yargı üzerinden hizaya getirildi. 

Berrin Tansel ile yaptığımız video röportajı izlemek için linke tıklayın.