Bizim de feminist erkeklerimiz var; Ali Koç, Agah Uğur ve Murat Yeşildere

Biz kadınlar 2015'den beri Kanada'ya gıpta ile bakıyoruz. Çünkü ülkenin yakışıklı yeni Başbakanı Justin Trudeau kendini feminist olarak tanımlıyor ve sık sık kadın sorunlarıyla ilgili toplantılarda yer alıyor, kadın haklarını savunuyor.  "Ah keşke bizim de şöyle erkeklerimiz olsa!" diye iç çekerken geçtiğimiz günlerde TÜSİAD'ın düzenlediği bir toplantıda bir değil 3 erkek feminist birden çıktı karşımıza.

Toplantının konusu McKinsey & Company'nin Türkiye'de ilk kez TÜSİAD'ın desteğiyle yaptığı "Women Matter Türkiye 2016” araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasıydı. Raporla ilgili haberi sitemizde yayınladık. Ben size o toplantıdaki feminist erkeklerden bahsetmek istiyorum. Raporun açıklanmasının ardından düzenlenen toplantıda konuşmacılar arasında 5 erkek birden vardı. NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın moderatörlüğündeki toplantıda bu kadar erkeği birarada görmek İnanılır gibi değildi. Kadın kadına konuşulan toplantılardan sonra erkeklerin de soruna dahil olduklarını görmek sevindiriciydi.   

Şimdi sıra geldi toplantıda konuşan bu 3 feminist erkeğimizi anlatmaya...
İlk feminist erkeğimiz Egon Zehnder Türkiye Yönetici Ortağı Murat Yeşildere. Feminizmi içselleştirmiş, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pek çok projede ya ortak ya da destekçi olan Murat Yeşildere'yi pek çok toplantıda kadın haklarını savunurken görmeye alışkınız. Sadece katıldığı toplantılarda değil sosyal medyadaki paylaşımlarıyla da cinsiyet eşitliğini sürekli gündemde tutanların başında geliyor. Açık oturumda önyargılar 0-5 yaş arasında oluştuğuna dikkat çeken Yeşildere "Annelerin yüzde 69’u çalışmıyor. Önyargılar 0-5 yaş arasında oluşuyor.İstemediğimiz önyargıları güçlü insanlar yetişiyor" dedi ve çözüm yolunu şöyle özetledi," Hesap sorma, kotalar, hedefler konulmalı. Hepimiz bireyiz. Türkiye’de 43 ilden Ankara’ya kadın milletvekili yollanmamış. Bu iller kadın anlamında Ankara’da tarih boyunca temsil edilmemişler. Bu önyargıları aklımızda tutmalı ve bunun dışında hareket etmemiz lazım."

Ve ikinci feministimiz; Borusan CEO'su Agah Uğur... Ne söylediğinin farkında, konuya hakim bir profil çizen Borusan CEO'su Agah Uğur, tam da kadın örgütlerinin üstüne basa basa söylediği gibi "Kadının girişimci olması gerektiğini düşünüyorum. Ne oluyor da erkekler girişimci oluyor ama kadınların oranı düşük. Bunu çok ciddiye almak gerekiyor. Gerçek hızlı kalıcı çözüm kadınların patron olmasında yatıyor."dedi.

Ve karşınızda bir diğer feministimiz; Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç... Rahmetli ağabeyi Mustafa Koç, HeForShe kampanyasının önderliğini yapanların başında geliyordu ama Ali Koç'un cinsiyet eşitliği konusunda konuştuğuna bugüne kadar hiç tanık olmamıştık. Mustafa Koç cinsiyet eşitsizliği konusundaki farkındalığını şirketin terfi sistemini örnek vererek anlatmış ve kadın çalışanları terfi edecekler statüsünde görmediklerini fark ettiğini söylemişti. Bu tarihi bir açıklamaydı.

Tıpkı ağabeyi gibi Ali Koç da konuşmasında çok açık yüreklilikle kadın erkek arasındaki eşitsizliği fark ettiği anları paylaştı.Başlangıçta sanki kendisi için hazırlanmış metne sadık kalacak, sesinde anlattığı konuya uzak olduğu hissi veren bir yabancılık duygusu hissediliyordu. Ben içimden "Yine ezberlenmiş kadın erkek eşittir" cümleleri duyacağız galiba diye düşünürken Ali Koç herkesi şaşırttı. Kadınlara karşı oluşmuş önyargılarla yaşadığını, kadınlara sahip çıkılacak bir eşya gibi yaklaşılmaması gerektiğini öğrendiği küçük kızını ve fabrikada cinsiyet eşitliğine inanan bir erkek çalışanın nasıl büyük bir iş başardığını tek tek anlattı.

Bakın ne diyor Ali Koç; "Ben de kalıplar içinde yaşadığımı fark ettim. Her seyahate çıktığımda 8 yaşındaki oğluma 'Ben yokken ev sana emanet, oğlum annene kardeşine sahip çık' diyorum. Bir gün kzım sordu 'niye abime emanet ediyorsun?' dedi. Bir cevap verdim ama verdiğim cevaptan ben bile tatmin olmadım. /... Mesela Arçelik’te Saffet isimde bir arkadaşımız var. Annesi onu cinsiyet eşitliği konusunda hassas yetiştirmiş. Bu arkadaşımız klima fabrikasında çalışıyor. Bir üretim hattını sadece kadınların çalışacağı üretim hattı yapıyor. Üretim hattı çalışıyor çalışıyor bir müddet sonra sonuçlara bakıyorlar ki çok etkileyici bir şekilde kadınların çalıştığı bu üretim hattı, erkeklerin üretim hattından daha verimli ve başarılı. Bundan sonra da bu hatlar hem kadınlar hem erkeklerin çalışacağı şekilde dizayn ediliyor. Saffet arkadaşımızın annesi onu bu şekilde yetiştirmeseydi o amirlerini ikna edip bunu yapmayacaktı. / ... Atatürk'ün doğru yollar çizmiş olmasına rağmen gelinen noktanın üzücü verici. Kadınlara söylemek istediğim  doğru yoldayız umutsuzluğa kapılmayalım. Kadınlara en çok kadınların destek olması gerek. Kadınlar erkekler kadar dayanışma içinde olamıyorlar. Birbirimizi desteklemeye devam edelim." 

Ali Koç'un da söylediği gibi kadın erkek birbirimizi destekleme ihtiyacımız var. Bizim Ali Koç gibi, Murat Yeşildere ve Agah Uğur gibi feminist erkeklere ve onların kamuoyu önünde çok ama çok konuşmasına ihtiyacımız var. İşte Kadınlar olarak TÜSİAD ile ortak proje yapma çağrısında bulunuyoruz. Gelin özel videolar hazırlayalım, televizyon programı yapalım. Adı da belli; "Erkekler kadınları anlatıyor"...

Proje kapsamında Ali Koç, Agah Uğur, Murat Yeşildere ve iş dünyasından daha pek çok erkek kendi hayatlarındaki önyargıları, cinsiyet eşitsizliğini nasıl fark ettiklerini anlatsın. Hatta projeye Cumhurbaşkanı, Başbakan, muhalefet parti başkanları, bakanlar, milletvekilleri de dahil olsun...

Böylece erkeklerin cinsiyet eşitsizliğinin olduğunu fark etmelerine katkı sağlansın.

Onların farkına varmadıkları bir sorunu çözmeleri ya da çözüme katkı sunmaları mümkün olabilir mi?