Bir gün aynanın karşısına geçti ve “Bıktım lan” diye bağırdı. Evdeki herkes başına toplandı. O bu kez daha yüksek sesle bağırdı “Bıktıııımm laaan bıktııım” Her şeyden bıkmıştı. Ulusal kanallarda Esra Erol’dan Seda Sayan’a ne kadar ünlü varsa hemen hemen hepsinin programında içerik yönetmenliği ve seslendirmenlik yapmış, ama ne olduysa bir gün işsiz kalmış, çaldığı kapılar yüzüne kapanmıştı. Bu zor günlerinde hayatını sorguladığında ağzından çıkan iki kelime; “Bıktım lan” ile kendine yeni bir yol çizdi.

Volkan Akay, yeni çıktığı bu yolda, Türkiye’nin ilk ifade eğitmeni ve motivasyon koçu oldu. Verdiği seminerler öyle ilgi gördü ki, 2010 yılında Bay İfade İfade Akademisi ve Motivasyon Merkezi'ni kurdu. Uluslararası şirketlere, bankalara, üniversitelere ve daha pek çok kurumun etkinliğinde şimdiye kadar yaklaşık 70 bin kişiye ifade ve motivasyon eğitimleri veren Akay,  sıradışı bir konuşmacı. Hınca hınç dolu salonlarda kendisini dinlemeye gelenleri dans ettiriyor, kendisi gibi bağırmalarını istiyor, eğlendiriyor, insanların kendilerini doğru ifade edebilmeleri için motive ediyor, bir saatin sonunda herkesin kendini iyi hissetmesi için uğraşıyor. Sonra bir bakıyorsunuz üst düzey yöneticiler kıravatı ceketi atıp dans ediyor, gülüyor, ya da duygularıyla yüzleşip ağlıyor. İnsanların hayatına yaptığı küçücük dokunuşlarla büyük farklar yaratmayı başaran Volkan Akay ile İşte Kadınlar için söyleştik.
 
KENDİMİZİ İFADE ETMEDE PROBLEM VAR
Yazarlık, seslendirmenlik derken sizi ifade eğitmeni olarak görmek şaşırtıcı oldu. İfade eğitmenliği nedir?
İnsanların en ciddi problemi ne olabilir diye kafa yordum. Kafa yordum dediğime bakmayın çok aleniydi her şey, ortadaydı, bana sadece tanımlamak, içini doldurmak kaldı. Problem şuydu; kendini etkili, doğru, güçlü, kendin gibi ifade etmek ve ifade edileni doğru anlamak. Bu temel problem Bay İfade’nin doğum sancısıydı.
BIKTIM DİYEREK İSYAN ETMİŞ BİR ÇILGINIM 
Siz ifade eğitmenliğine nasıl yöneldiniz?
Şöyle anlatayım;
Ben Bay İfade,
Önceleri kendisine büyük ümitler bağlanmış bi zaman sonra gizli saklı bundan bir şey olmaz denmiş kendisinden vazgeçilmiş adam, kendini bi türlü doğru ifade edememiş şimdilerin ifade eğitmeni, kendinden önce hep başkalarını düşünerek hayatını mahvetmiş bi sözde iyi insan, başkalarının ne dediğini umursaya umursaya hayatını zehretmiş, ıskalamış bi perişan, etrafındaki olumsuz insanların yıllarca hayallerini baltalamasına izin vermiş bi aklı alık, yüzünün gülmesini, başarısını, mutluluğunu, huzurunu başkalarına endekslemiş salağın teki, iyice delirdikten sonra, hepinizden bıktım laan diyerek isyan etmiş bi çılgın, bi deli dumrul, iyice manyaklaştıktan sonra taa yıllar sonra boş vermeyi, si..ir etmeyi, bıktım laaan demeyi öğrenip, sünepelikten kurtulmuş ve kendi hayatının kahramanı olmaya karar vermiş koca gönüllü bi savaşçı, bi cengaver…
Ben Bay İfade, hayatın defalarca yere çaldığı ama henüz yenemediği ve inşallah ölüm gayri yenemeyeceği adam, dibi gördüğünde çözümü, derin anarşizm, romantizm, bunalizm, huzursuzuzim ve mutusuzuzim sonrası ayağa kalkıp, dans edip, göbek atmakta bulmuş gerçek bi insan sever, hayalperest, şükür insanı ve hayatsever…
Ne acı ki, hayatta hiçbir şeyi zamanında yapamadığını, çok şeye geciktiğini, çok şeyi ıskaladığını, hayatı kendine zehrettiğini düşünen bi adam…
Özetle yalnız olmadığımı biliyordum ve şimdilerde ben ettim siz etmeyin demeye çalışıyorum, Bay İfade’nin amacı buJ)
 
 
KADINLARIN ÖNÜNDEKİ TEK ENGEL KENDİLERİ
İfade eğitimlerinizde verdiğiniz temel anahtarlar neler? 
Duygularını saklama, bastırma, hissettiklerinden kaçma ki onların tamamı sensin, sözcüklerini dip köşe saklama, donanımını artır, nefes al, adil ol ve denge sözcüğüyle tanış.
 
Kadınların kişisel gelişimlerinin önündeki engeller sizce neler?
Bu soruya dış etkenlerden anne baba, eş, sevgili, çevre gibi dış etkenlerden bağımsız cevap vereyim isterseniz. Bana sorarsanız tek engel kendileri. Bu kadar muhteşem özelliklere sahipken, hafıza, algı, hissetme, analiz, yorumlama ve sair gibi kontrol altına alamadıkları kıskançlık, ego, ezberlenmiş tepkiler, aşırı tasarlama ve inatçılık duyguları sahiden onları baltalıyor.
 
Kadınların annelik, eş ya da iş kadını rollerinin hepsinin yükünü taşırken erkekler bu yükü neden paylaşmıyor sizce? 
Şimdi bazen kadınlar kızıyorlar bana kadın erkek arasında fark büyüktür diyince, cümlemin sonunu görmeden. Ama öyle. Fark çok büyüktür kadından yana. Çok uzun yanıtlayabilirim bu sorunuzu, yetişme biçimi, genetik kodlar, toplumsal değerler ve sair ve neler neler… Şüphesiz bunların hepsi etkili ama bana sorarsanız ortada bi zorunluluk var. Birileri hayatın çok yükünü üstlenmeli. E kim daha güçlüyse, kimin kapasitesi daha genişse doğal seleksiyon gereği onun yükü ağır oluyor. Onayladığımı sanmayın bu durumu ama sahiden kapasite hadisesi.
 
ERKEĞİN NEDEN SEVDİĞİNİ UNUTMA PROBLEMİ VAR
Erkeklerin kişisel gelişiminde ataerkil toplum hangi etkilerde bulunuyor? 
Otoriter ol, sözünü geçir, sen erkeksin, baskın ol, yüz verme ve sair…
Kadın erkek ilişkilerinde her iki tarafın da profilini çıkarır mısınız? 
Kabaca şunları söyleyebilirim; erkeğin kıymet bilmek gibi, neden sevdiğini unutmak gibi bi problemi var üstüne yok. Bi de ne yaparsam yapayım her şeyi bıraktığım gibi bulurum gibi kocaman yanılgıyla yaşıyor. Kadınlarsa en çok kendi hislerine ihanetleriyle ünlü yoksa neden sürekli benzer hatalar yapsınlar ki J)
İkili ilişkilerde sorunların temelinde ne görüyorsunuz? 
Öğrenme ciddi bi problem. Öğrenmenin olmadığı yerde algı, davranış, konuşma, uzlaşma yerlerde ego, kibir, galip gelme duygusu, ezber tepede, bana sorarsanız bu kadar basit.

ERKEKLER HALA ACIMASIZ HOYRAT
Peki kadına yönelik şiddet uygulayan erkekler neden şiddete başvuruyor?
Şiddetli geçimsizlik için bi sürü reel sebep sayılabilir. Ama şiddet psikiyatrik bi hal. Kendini tüketme, aklını, gönlünü kilitleme durumu.  
Siz de psikolojik ya da fiziksel herhangi bir kadını şiddet uyguladınız mı, ne olmuştu, pişman oldunuz mu? 
Hayır.
İş dünyasında kadın erkek rollerini değerlendirir misiniz? 
Erkekler hala acımasız, hoyrat, kaba, mütecaviz, kadınlarsa asla vazgeçmiyorlar. Benim için kadın tanımlarından biridir bu, vazgeçecek çok şeyi olmasına rağmen asla vazgeçmeyen insan kadındır.

BİR KADINLA KONUŞMANIN EN GÜZEL YANI
İş dünyasında kadınların daha fazla yer alabilmesi için sizce erkekler neler yapmalı? 
Oturmuş ahlak çok şeyi değiştirirdi.
Kadınların iş dünyasında başarılı olabilmeleri için motivasyon kaynakları neler olabilir?
Bana sorarsanız ben onlardan çok şey öğrenirdim. Bi kadınla konuşmanın en güzel yanı nedir bilir misiniz, size bildiğinizi sandığınız her şeyi yeniden öğretirler. Bi kadını motive etmenin yolu onu hissetmekten geçer. Ve söyledikleriniz, yaptıklarınız ancak iyi niyetli davranışlar olarak tanımlanabilir. Çünkü söylediğiniz her şey geçicidir zira bi kadını ancak kendisi tedavi edebilir. Bilmem anlatabildim miJ)
Bir ifade değişirse çok şey değişir diyorsunuz ya, kadın erkek ilişkilerinde her iki taraf hangi ifadelerini değiştirmeli yerine neyi koymalı?

Erkekler kadın hafızasını ve hissini yenemeyeceklerini öğrenecek, kadınlarsa erkeklerin söylediği her şeyi aşırı anlamlandırmaktan vazgeçecek. Herkes çift cinsiyetli düşünebilme yeteneğini geliştirecek. O zaman aradaki mesafeler bana sorarsanız azalacak J

Bay İfade, Volkan Akay Kimdir?

1978’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. Üniversitede öğrenciyken çalışma hayatına atıldı. Resepsiyonistlikle başladığı çalışma hayatını çok sayıda ünlü televizyon programının içerik yönetmeni olarak sürdürdü. (Kral Tv, Kanal 6, Star Tv, Kanal D, Atv, Show tv, tv8) Aynı zamanda seslendirme sanatçısı olan Akay, uzun yıllar National Geographic ve Telsim/Vodafone şirketinin seslendirmenliğini yaptı. 2010 yılında Bay İfade İfade Akademisi ve Motivasyon Merkezi’ni kurdu. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisidir.
Bay İfade Volkan Akay, Türkiye’nin ilk ve tek İfade Eğitmeni ve Motivasyon Konuşmacısı / Koçu’dur. Ulusal ve uluslararası çok sayıda şirkete Motivasyon Konuşmaları ve Danışmanlığı yapıyor. 
Yurt içi ve dışında çok sayıda üniversitede eğitimler ve seminerler veriyor. Akay’ın, ‘Bir Sonraki Zor Gelmeye Başladı Artık’ (2006), ‘İlham Veren Kadın’ (2007) adlarıyla yayınlanmış iki kitabı bulunuyor.



İŞ KADINLARI VE KADIN GİRİŞİMCİ BİYOGRAFİLERİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

SİZ DE BİYOGRAFİNİZİN YAYINLANMASINI İSTİYORSANIZ BİZE YAZIN

İLETİŞİM - [email protected]