KADIN ÖRGÜTLERİ

Avrupa'nın da sorunu kadına yönelik şiddet

AVRUPALI ERKEKLERİ NASIL BİLİRSİNİZ?
Avrupa'ya gittiyseniz görmüşsünüzdür, orada olmasa da ülkemize gelen turistlerde hep şu manzarayla karşılaşmaz mıyız? Çocuklu bir aile hep birlikte tatile çıkmışlar, baba kucağındaki bebeklerden birini taşırken bol bol eşinin fotoğraflarını çekiyor. Onu görünce çekici, hoş, bakımlı... Başka? Güler yüzlü tam bir beyfendi, centilmen(!) diye düşünmüş olabilirsiniz. Dışarıdan öyle görünebilirler ama bu sizi yanıltmasın. Dışı seni, içi beni yakar misali bu Avrupalı erkeklerin durumu. Yani öyle dış görünüşlerine hemen aldanmayın.
Çünkü gerçekler tıpkı ülkemizdeki gibi acı...

DANİMARKA, FİNLANDİYA, İSVEÇ'TE DURUM VAHİM
Ekonomik ve eğitim alanında gelişmişlik baz alındığında Avrupa Birliği ülkeleri 1’inciliği kimselere kaptırmıyor ama anlaşılan o ki ne eğitim seviyesinin yüksekliği ne de gelirinin iyi olması Avrupalı erkeklerin birlikte oldukları kadınlara şiddet uygulamalarının önünde bir engel teşkil etmiyor. Bu durum uzmanların hep dile getirdiği şiddetin eğitim ya da maddi durumla ilgili olmadığı, ataerkil zihniyetin tüm dünyada nasıl köklü bir şekilde yaygın olduğunun adeta tescili anlamına geliyor. Avrupa Birliği Temel Haklar Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada kadınların yüzde 22'sinin, birlikte yaşadıkları kişinin fiziksel ve cinsel şiddetine hedef olduğu ve çoğunun bu durumu polise dahi bildirmediği açıklanmıştı. Kadınlara yönelik fiziksel ve cinsel tacizin en çok olduğu ülkelerin başında ise Danimarka, Finlandiya ve İsveç geliyordu.

KADINLAR ERKEKLERİN ŞİDDETİNE UĞRUYOR
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlediği konferansta yapılan açıklamalar da yine benzer şekilde. Avrupalı erkekler tıpkı Türkler gibi kadınlara şiddet uyguluyor. Oranlar ise tüyler ürpertici; Avrupa’da da kadınlara şiddet uygulayanlar yine erkekler. Avusturya’da, kadınlara şiddet uygulayanların yüzde 92’si erkek, İsveç’te ise kadınlara “Cinsel şiddet” uygulayanların yüzde 98’i erkek.

AVRUPALI UZMANLAR MOR ÇATI KONFERANSINDA BULUŞTU
Bu bilgiler, Mor Çatı’nın geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlediği konferansta açıklandı. Kadir Has Üniversitesi’ndeki konferansta 11 ülkeden, 40 kadın ve LGBT örgütünden 200 uzman biraraya geldi. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın düzenlediği “2010’larda Erkek Şiddetine Karşı Kadın Sığınakları ve Dayanışma Politikaları: Türkiye’den ve Avrupa’dan Deneyim Paylaşımları” başlıklı konferansta aralarında Türkiye, Almanya, İsveç ve İngiltere’nin de bulunduğu 11 ülkede kadına yönelik şiddetle mücadele eden örgütlerin temsilcileri deneyimlerin paylaştı, şiddetle mücadelede yaşanan sorunları tartıştı.

VİYANA’DA KADIN ÖRGÜTLERİ YÖNETİYOR DEVLET GİDERLERİ KARŞILIYOR
Mor Çatı konferansında hem fikir olunan sorunlar arasında öne çıkan başlıklar ise; devlet kurumlarının kadın örgütlerini görmezden gelmesi, işbirliği yapmaması, kadına yönelik şiddetle mücadeleye yeterli bütçenin ayılmaması ve cinsiyet eşitliğinin bir devlet politikası haline getirilmemesiydi. Örgütlerle devlet kurumları arasında iş birliği yapılabileceğinin en iyi örneği olarak ise Viyana modeli gösterildi. Avusturya’daki 9 müdahale merkezi bağımsız kadın örgütleri tarafından yürütülüyor. Merkezlerin masraflarının tamamı devlet karşılıyor. Müdahale Merkezinin öneminin başta devlet tarafından anlaşılmadığını söyleyen Viyana Aile İçi Şiddete Karşı Müdahale Merkezi’nden Tamar Çıtak devletin müdahale merkezlerinin önemini kabul edip, tüm giderlerini karşıladığını belirtti ve kadının güvenlik bilgilerinin kurumlar arasında sağlanan koordinasyon sayesinde hiçbir şekilde sızdırılmadığına dikkat çekti.

EN GELİŞMİŞ ÜLKEDE BİLE KADIN ŞİDDETE UĞRUYOR

Ve konferanstan çarpıcı bir başka bilgi daha. İsveç, Dünya Ekonomik Forumun’un 2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, toplumsal cinsiyet eşitliğinde Dünya genelinde dördüncü sırada yer alıyor. Yani “Güya” gelişmişlik düzeyi yüksek bir ülke ama gelin görünki İsveç’te de kadınlar erkek şiddetinin kurbanı oluyor.  İsveç Ulusal Kadın Sığınakları Organizasyonu’ndan (Roks) Zozan İnci, hakim düşüncenin aksine kadına yönelik şiddetin İsveç’te de yaygın bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.  İsveç Ulusal Suç Önleme Konseyi’nin (Swedish National Council for Prime Prevention) 2013 yılı rakamlarına göre, İsveç’te 20 dakikada bir, bir kadın şiddete maruz kalıyor, her gün 100 kadın tecavüze maruz kalıyor, tecavüzlerin ise sadece yüzde 23 kayıt altına alınabiliyor.  

, yelken , doğa, edebiyat ve sinema ile nefes alır.

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

 Hande Yaşargil - Yönetim Kurulunda Kadın Derneği - Sertifika Programı - İş Kadını Sorunları

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın