SAĞLIK

Annesinin telefon numarasını hatırlayan var mı?

 Annenizin ya da en yakın arkadaşınız cep telefonu numarısı nedir? Hadi hemen söyleyin kolaysa. Hatırlamıyorsunuz öyle değil mi? Akıllı telefonlar var nasılsa. Gelecek hafta Çarşamba günü olan randevunuzun saati kaçtaydı? Hemen telefonun ajandasına bakıyorsunuz değil mi? Bunları hepimiz yapıyoruz. Çok basit, aklımızda kalabilecek bilgiler teker teker uçuyor aklımızdan. Düşünmek yerine google’de search yaparken bulmuyor muyuz kendimizi? Akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da beynimizin tembelleşmesine neden oluyor. Bunun önüne geçmenin bir yolu var. Nasıl mı?
GÜÇLÜ HAFIZA İÇİN NELER YAPILMALI?
Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü’nün, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği "Kelebeğin Dünyası" projesi çerçevesinde, Yeşim Tekstil Pozitif Düşünce Kulübü davetiyle Yeşimlilerle bir araya gelen Mega Hafıza Bursa Temsilcisi Özgür Cihan Berk, “Güçlü hafıza için günlük yaşamda yapılabilecekler” başlıklı söyleşisi ile Kelebeğin Dünyası’na konuk oldu. 
HAFIZAMIZI DAHA AZ KULLANIYORUZ
Çalışanların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Berk, konuşmasına şu sözlerle başladı: “Günlük yaşamda hepimiz hafıza gücümüzün zayıflığından şikayetçiyiz.Akıllı cihazlar yaygınlaştıkça hafızamızı daha az kullanıyoruz ve bu durum da hafızamızı tembelleştiriyor. Hafızamızı kuvvetlendirmek için ilk yapacağımız şey; kendi yapabileceğimiz işleri teknolojik aletler yardımıyla yapmamak.”
 
BEYNİNİZİN İKİ TARAFINI DA KULLANIN
Berk, beynimizin iki tarafını da eşit kullanmanın önemi konusundaki düşüncelerini ise şu sözlerle ifade etti: “Beynimizin sağ ve sol tarafı farklı çalışır. Beynin sol tarafında matematik veya yabancı dil gibi net, bilimsel ve somut bilgiler vardır. Sağ tarafında ise beş duyu organı ve görsellere ilişkin tüm bilgiler mevcuttur. Güçlü bir hafızanın temeli ise beynin sağ ve sol tarafını eşit kullanmaktan geçer.”
DUYGULARI İŞİN İÇİNE KATIN
Hafızamız ile duygularımızın yakın ilişkide olduğuna değinen Berk, “Dün ne yediğinizi hatırlamazsınız fakat düğün yemeğinizde ne yediğinizi tüm detaylarıyla hatırlarsınız. Çünkü içinde duygu vardır. Duyguyu işin içine katarsanız bilgileri hafızanıza daha kolay alabilirsiniz. Beynimizin çalışmasını şu üç cümle ile açıklayabiliriz; duyduklarımı unutuyorum, gördüklerimi hatırlıyorum, uyguladıklarımı anlıyorum. Yani sizi etkileyen, yaşadığınız olayları hatırlamanız çok daha kolay. Bir bilginin hafızanızda yer edebilmesi için sizi duygusal anlamda etkilemesi gerekiyor. Bu duygu korku, sevinç, heyecan gibi farklı duygulardan herhangi biri olabilir” dedi.
ÇAĞRIŞIM YÖNTEMİNİ KULLANIN
Berk, hafızayı normal kapasitesine göre 2-3 kat daha fazla güçlendirmenin mümkün  olduğuna da dikkat çekti. Bunun için bir çok farklı yol denenebileceğini söyleyen Özgür Cihan Berk, bu yollardan birinin de çağrışım yöntemini  kullanmak olduğunu söyledi. Berk konu ile ilgili  “Çağrışıma inanın. Bir şeyi hafızanıza alırken başka bir şeyi çağrıştırırsanız beyninizin iki tarafını da kullanmış olursunuz.
LARGO BAROK MÜZİK DİNLEYİN
Bunun dışında hafızada bilginin yerleşmesi için özel müzikler de olduğuna da dikkat çekti. “Özellikle çocukların sınav dönemlerinden önce largo barok tarzında müzik dinlemelerini sağlarsanız hem okudukları daha çok akıllarında kalır, hem de kafaları daha dingin sınava girerler.” dedi.
10 DAKİKA MOLA

Berk, yapılan araştırmalara göre 40 – 50 dakika çalışıp on dakika ara vermenin hafızaya bilgiyi yerleştirmek için  çok faydalı olduğunu, bu nedenle öğrenirken küçük molalar vermenin  yerinde olacağını söyledi.