KÜLTÜR

Akillas Millas'ın Heybeliada Halki, Dimonisos kitabı yeniden yayınlandı

Akillas Millas'ın Büyükada – Prinkipo, Ada-i Kebir kitabından 5 yıl sonra, Heybeliada Halki, Dimonisos adlı dev eseri, yine Adalı Yayınları'ndan çıktı.

Heybeliada'ya tarihi kimliğini veren insanlarını, mahallelerini, sokaklarını, evlerini ve manastırlarını titiz araştırmacı kimliğiyle bir araya getiren Millas'ın eseri, bu küçük ada için temel kaynak niteliğini taşıyor.

İlk kez Yunanca olarak 1984 yılında Yunanistan'da yayımlanan ve Akademi Ödülü'nü kazanan kitabın yazarı Akillas Millas, o günden bugüne yeni resim, kartpostal, gravür ve belgeleri toplayarak arşivini sürekli zenginleştirdi ve yitip gitmekte olan her şeyin çizimini yaptı. Evlerin, sokakların, kıyı şeridinin, balıkların, teknelerin, vapurların, mezar taşlarının, kapıların ayrıntılı ve usta işi çizimleri, geleceğe miras kalacak en önemli bilgeler niteliğinde ve Millas bu çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yeni görsel malzemelerin eklendiği kitap, Türkçe basım için yeniden yazıldı.

600 sayfalık büyük boy kitap, 1000'e yakın görsel malzeme içeriyor. Kitap aynı zamanda Asırlar Boyunca Ada Tarihi, Yönetim, Okullar, Dernekler, Heybeliada'nın Mahallelerinde bir Gezinti, Adalılar, Gelenekler ve Efsaneler bölümlerinden oluşuyor.

Kitaptaki Akillas Millas çizimlerinden biri: 1925 yangınından önce Aya Nikola Kilisesi civarı ile Lonca dükkan ve evleri.

Akillas Millas çizimiyle, 1800'lu yillarin sonunda Heybeli...

1787-1788 arasında Konstantiniyye'yi ziyaret etmiş Ferdinand Bauer'in 6 suluboya tablosunda Heybeli köyü. Tepede RUhban Okulu binalarının 1894 depreminden önceki hali.

1890'ların bir kartpostalında Mekteb-i Bahriye-i Hümayun ve camii, vapur iskelesi ve uzaklarda İlahiyat Okulu'nun

1894 depreminden evvelki binaları.

 20. yüzyıl başlarında sahil doldurulmadan evvel vapur iskelesinden Heybeli'nin görünüşü. Solda Débarcadère

Gazinosu'nun terası, en sağda, Tsikaimis Gazinosu'nun bitişiğinde Kamara Meydanı ve Madeleni Köşkü.

 Akillas Millas kitabında, Heybeliada'nın bir bölümü yitip gitmiş evlerini mahalle ve sokaklarını, bahçe kapıları ve mezar taşlarına kadar yaptığı yüzlerce çizime de yer verdi. Bunlardan biri: Galenzadika Mahallesi'nden Livadakia'ya doğru tırmanan yokuşun solunda Vorya, sağda Gacani evi, aralarında Papakalos'un Rum Cemaati'ne vakfettiği köşk.

 Sultan Reşat, Bahriye mektebinin mezuniyet töreni ziyaretinde.